Today techs Sinch och Zapier utökar partnerskapet för att leverera det

today techs

Ny integration gör det möjligt för Zapier-kunder att koppla befintliga företagsappar och -processer until meddelandekanaler med Sinchs Dialog API

STOCKHOLM och ATLANTA – 21 september 2022 – Sinch, en world ledare inom molnkommunikation och mobilt kundengagemang, tillkännagav idag sin senaste integration med Zapier, en automationsplattform som tar det bredaste utbudet av meddelandekanaler until de över 5 000 företagsappar som Zapier stöder genom Sinchs Dialog API (https://zapier.com/apps/sinch/integrations).

Små och medelstora företag använder redan Sinchs produkter MessageMedia, SimpleTexting och ClickSend för att skicka sms. Den today techs utökade integrationen ökar möjligheterna för företag i alla storlekar att skicka meddelanden by way of meddelandekanaler som WhatsApp, Telegram eller today techs Fb Messenger.

Sinchs Dialog API gör det möjligt för företag att bygga, berika och optimera omnikanal-interaktioner med en enda integration. Med bara några klick kan Zapiers miljontals användare – bestående av försäljnings- och marknadsföringsteam, HR-avdelningar med fler – nu bygga enkla, automatiserade logiska flöden mellan sina befintliga marknadsföringsappar och -processer och Sinchs Dialog API för att skicka och ta emot meddelanden by way of meddelandekanaler som WhatsApp, sms, Fb Messenger eller Instagram. Detta gör det mycket enklare – och snabbare – för företag att börja använda nya meddelandekanaler i stor skala.

Utan Sinch och Zapier skulle det krävas avsevärd today techs tid och ansträngning från ett utvecklingsteam att integrera nya meddelandekanaler och skapa automationsutlösare inom ett företags befintliga processer, och detta tar av företagets resurser och bromsar takten.

Exempel på användningsfall för integrationen är:

  • Skicka WhatsApp-meddelanden until en lista över valda kunder som finns lagrade på Google Drive
  • Meddelanden med betalningsbekräftelser skickas by way of sms när en kund gör ett köp med ett varumärkes Shopify-instans
  • Ett Zendesk-ärende skapas när en kund kontaktar ett varumärke by way of Instagrams direktmeddelanden

Med det bredaste utbudet av kanaler på marknaden, och fler kanaler framöver, kan Sinchs Dialog API Zapier-användare tillhandahålla sann omnikanal-kommunikation åt sina kunder och interna staff, vilket ökar engagemanget och konverteringarna.

”Meddelandekanaler är oerhört viktiga för dagens företag – här är kunderna mest aktiva och här vill de kontakta sina föredragna varumärken och tjänsteleverantörer”, säger Jon Campbell, Director of Wealthy Messaging på Sinch. ”Vårt utökade samarbete med Zapier ger användarna enkel åtkomst until dessa kanaler från en enda integrationspunkt, vilket minskar huvudvärken för IT-avdelningar och lägger grunden för en verklig omnikanal-strategi för meddelanden.”

Sinchs MessageMedia integrerade med Zapier 2018, så att användare enkelt kan ansluta until andra appar och automatisera repetitiva uppgifter, today techs som att skicka kalenderaviseringar by way of sms. Användare behöver inte vara utvecklare och det är free of charge att registrera sig.

Läs mer om integrationen av Dialog API och prova själv här: https://zapier.com/apps/sinch/integrations.

Mer info om Sinchs MessageMedia-integrering finns på https://integrations.messagemedia.com.

Om Sinch

Sinchs ledande molnkommunikationsplattform låter företag nå alla på planeten, på några sekunder eller mindre, genom mobila meddelanden, mejl, röst och video. Över 150 000 verksamheter, däribland många av världens största företag och mobiloperatörer, använder Sinchs avancerade teknikplattform för att kommunicera med sina kunder. Sinch har varit lönsamt och snabbväxande sedan starten 2008. Företaget har sitt huvudkontor i Stockholm och har lokal närvaro i mer än 60 länder. Aktier handlas på NASDAQ Stockholm: XSTO:SINCH. Besök oss på sinch.com.

För mer info, välkommen att kontakta

Jeff Hasen
Vice President, Communications 
E-post: jeff.hasen@sinch.com

today techs src=”https://ml-eu.globenewswire.com/media/ODQyOTYzMmUtOWI2My00N2UxLWI2ZDktYjEwMWQ0ZDhmNTE5LTEwOTMwNDQ=/tiny/Sinch-AB.png” referrerpolicy=”no-referrer-when-downgrade”/>
today techs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*